Tang Soo Do @ Sport+ Channel, 7/5/2010

Tang Soo Do @ Alter Channel, 9/11/2010

Tang Soo Do @ Mega Channel

23 February 2007

Η εξέλιξη του Tang Soo Do στην Ελλάδα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο τέλος της δεκαετίας του 60, κάποιος Αμερικανός αξιωματικός της Αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού, ερχόμενος με μετάθεση από την Κορέα έφερε μαζί του έναν απεριόριστης σημασίας θησαυρό. Την εποχή εκείνη δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια το πόσο είχαμε συνειδητοποιήσει την πραγματική αξία αυτού του θησαυρού. Όμως με την πάροδο των χρόνων ανακαλύψαμε πως αυτός ο μικρός θησαυρός ήταν μια μεγάλη κληρονομιά για τα μετέπειτα χρόνια της ζωής μας. Μία κληρονομιά εφάμιλλη και ταυτόσημη με το μαχητικό πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων, καθώς και την πνευματικότητα που απαιτεί μια Πολεμική Τέχνη.

Ο Τζωρτζ Πέιτζ (George Page), 3 Νταν τότε, ήταν αυτός που πρωτοέφερε το Τανγκ Σου Ντο, το 1968 στη Γλυφάδα. Στη συνέχεια η σχολή του μεταφέρθηκε στην περιοχή της Αργυρούπολης, κοντά στην Αμερικάνικη βάση. Από το 1977 η σχολή της πρώτης Ομοσπονδίας στεγάστηκε στο Καλαμάκι.

Στο διάστημα αυτό πέρασαν από την Ελλάδα διάφοροι Κορεάτες δάσκαλοι. Πρώτος Κορεάτης δάσκαλος ήταν ο γιος του Γραν Μάστερ, ο Μάστερ Χουάν (H.C. Hwan), ο οποίος κάθισε για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναχώρησε για την Αμερική λόγω προβλημάτων με την άδεια παραμονής. Δεύτερος Κορεάτης δάσκαλος (1976 -1977) ήταν ο Μάστερ Κιμ Τονγκ Μουν (Kim Tong Moon) και τρίτος (1979 -1981) ήταν ο Μάστερ Κιμ Χονγκ Λάε (Kim Kong Lae). Τελευταίος και μακροβιότερος Κορεάτης δάσκαλος (1982-1988) ήταν ο Μάστερ Λι Κουν Χουά (Lee Kun Hwa).

Το 1973 έγινε στο κλειστό στάδιο της Νέας Σμύρνης το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών όπου την πρώτη θέση πήρε η ομάδα του Τανγκ Σου Ντο με επικεφαλής τον Μάστερ Χουάν και τον Τζωρτζ Πέϊτζ. Το 1976 έγινε επίδειξη στο κλειστό του Μίλωνα από τον Μάστερ Κιμ Τονγκ Μουν. Το 1978 έγινε το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τανγκ Σου Ντο στο Γουότφορντ (Watford) της Αγγλίας όπου η Ελληνική αποστολή απέσπασε πρώτες, δεύτερες και τρίτες θέσεις στον ατομικό αγώνα και στις φόρμες, και τρίτη θέση στον ομαδικό αγώνα. Σημειώνεται ότι ο Τάσος Μεταξάς (1 Νταν τότε) κατέκτησε την πρώτη θέση στον ατομικό αγώνα (βαρέα βάρη). Το 1981 στο στάδιο της Νέας Σμύρνης έγιναν οι αγώνες μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας, με επικεφαλής τους Μάστερ Κιμ Χονγκ Λάε (Ελλάδα) και Μπομ Λι (Βέλγιο). Το 1982 με επικεφαλής τον Μάστερ Λι Κουν Χουά, η Ελληνική ομάδα αναχωρεί για την Αμερική για το 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου και πήρε την 5η θέση. Το 1983 η Ελληνική ομάδα λαμβάνει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην Ολλανδία και παίρνει την πρώτη θέση τόσο στους ατομικούς αγώνες και φόρμες όσο και στους ομαδικούς. Το 1984 ο δάσκαλος Τάσος Μεταξάς μεταφέρει τη σχολή του από το Καλαμάκι στη Νέα Σμύρνη. Από το 1984 έως σήμερα έχει διδάξει πάνω από 3.000 μαθητές. Το 1986 η Ελληνική ομάδα έφερε την τρίτη θέση συμμετέχοντας στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τανγκ Σου Ντο, στην Αγγλία. Ο μαθητής του δάσκαλου Μεταξά, Τάσος Σαχαρίδης κατέκτησε την πρώτη θέση στα βαρέα βάρη, σε ηλικία μόλις 16 ετών ! Τον Ιούνιο του 1988 έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο επίδειξη των ομάδων Ελλάδας και Ιταλίας και το 1989 έγινε Πανελλήνιο Σεμινάριο στο κλειστό γήπεδο της Γλυφάδας από τον Μάστερ Λι Κουν Χουά.

Η 21η Οκτωβρίου 1989 θα είναι μια μέρα που θα τη θυμούνται για πάντα τα μέλη του Τανγκ Σου Ντο στην Ελλάδα, αφού ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια, επίσημα, ο τεχνικός και διοικητικός έλεγχος του Τανγκ Σου Ντο για την Ελλάδα, περιήλθε σε Ελληνικά χέρια. Δημιουργήθηκε μια νέα Ομοσπονδία, η International Tang Soo Do Federation - Moo Duk Kwan (ITSDF-MDK) Ελλάδος, με πρόεδρο τον κο Ακριβό Τσολάκη (και έπειτα τον κο Σωτήρη Αντωνιάδη) και τεχνικό διευθυντή τον Μάστερ Τάσο Μεταξά (4 Νταν τότε). Η νέα ομοσπονδία ήταν αποτέλεσμα των πολύχρονων κλυδωνισμών στην Ελληνική οικογένεια του Τανγκ Σου Ντο και της άνισης πολλές φορές, απάνθρωπης μεταχείρισης, που έθιγε ακόμα και την προσωπικότητα των μαθητών, από ανθρώπους που υποτίθεται ότι ήρθαν στην Ελλάδα για να διαδώσουν το πνεύμα της πολεμικής τέχνης και που δυστυχώς απέτυχαν παταγωδώς να καταλάβουν, έστω και στοιχειωδώς τον χαρακτήρα του φιλόξενου και φιλότιμου Έλληνα. Παράλληλα με τη διακήρυξη της έναρξης της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για μαύρες ζώνες καθώς και επιδείξεις. Η διεθνής Ομοσπονδία έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόεδρο τον Γραν Μάστερ Λι Κανγκ Ουκ, 9 Νταν (Grand Master Lee Kang Uk).

Το 1991, η νεοσύστατη Ελληνική Ομοσπονδία έστειλε την αντιπροσωπευτική ομάδα της στο 4ο Διεθνές Πρωτάθλημα, στο Γουότφορντ της Αγγλίας, όπου κατέλαβε την 1η θέση στην ομαδική επίδειξη και 3η θέση στον ομαδικό αγώνα. Ο Κώστας Μεταξάς σε ηλικία 18 ετών, κατέλαβε την 2η θέση στον ατομικό ελεύθερο αγώνα (βαρέα βάρη) και την 2η θέση στις ατομικές φόρμες. Στις 31 Ιανουαρίου 1993 πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας. Στις 28 Νοεμβρίου 1993 η Ελληνική Ομοσπονδία ITSD-MDK, προσφάτως αναγνωρισμένη από τη γ.Γ.Α. και μέλος της Ε.Ο.Ε.Κ. («Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Καράτε»), διοργάνωσε το 5ο Διεθνές Πρωτάθλημα στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, με συμμετοχή των ομάδων της Μεγάλης Βρετανίας, των Η.Π.Α., της Γερμανίας, και της Μαλαισίας. Η ομάδα μας κατέκτησε την 2η θέση στους ομαδικούς αγώνες. Η Κατερίνα Μεταξά κατέλαβε την 1η θέση στον ατομικό αγώνα και την 2η θέση στις ατομικές φόρμες. Το 1994 η Ομοσπονδία διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Φιλίας». Το 1995 διοργανώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Φιλίας», και η Ελληνική αποστολή συμμετείχε στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., παίρνοντας την 1η θέση στην ομαδική επίδειξη. Ο Κώστας Μεταξάς συμμετέχοντας στην επίλεκτη ομάδα του Γκραν Μάστερ κατέλαβε την 3η θέση στον ελεύθερο αγώνα και την 3η θέση στις φόρμες. Η Κατερίνα Μεταξά κατέλαβε την 2η φόρμα στις ατομικές φόρμες. Το 1996 διοργανώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Φιλίας» της Ομοσπονδίας. Το 1997 συμμετείχαμε στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη μαλαισία όπου και πήραμε την 1η θέση στην ομαδική επίδειξη. Το 1999 η Ελληνική αντιπροσωπευτική ομάδα λαμβάνει μέρος στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Αγγλία όπου και «σαρώνει». Κατακτά την 1η θέση στην ομαδική επίδειξη, 1η θέση στις ομαδικές φόρμες και 3η θέση στους ομαδικούς αγώνες. Η Κατερίνα Μεταξά κατακτά την 1η θέση στις ατομικές φόρμες και την 2η θέση στον ατομικό αγώνα. Το 2001 η Ελληνική Ομάδα συμμετείχε στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, όπου και κατέλαβε την 2η θέση συνολικά με 27 μετάλλια, με 2η θέση στις ομαδικές φόρμες και 3η θέση στους ομαδικούς αγώνες. Οι επιτυχίες επαναλήφθηκαν το 2003 στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μαλαισία ενώ, το 2005 η Ελληνική αποστολή στο 11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Γουότφορντ της Αγγλίας, «σάρωσε», αφού με 7 πρωτοεμφανιζόμενους αθλητές από τις σχολές της Νέας Σμύρνης και της Λιβαδειάς κατέκτησε 21 μετάλλια, με αποκορύφωμα την 2η θέση στις ομαδικές φόρμες.

Σε όλα τα παραπάνω Παγκόσμια Πρωταθλήματα, επικεφαλής ήταν ο Μάστερ Τάσος Μεταξάς (7 Νταν σήμερα) ο οποίος ήταν και επικεφαλής της σχολής Νέας Σμύρνης στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Οι μαθητές της σχολής του Μάστερ Μεταξά αποτελούσαν και την πλειοψηφία στη σύνθεση της εκάστοτε Εθνικής αντιπροσωπευτικής ομάδος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους διακριθέντες σε διεθνή και Πανελλήνια Πρωταθλήματα : Κώστα και Κατερίνα Μεταξά, Τάσο Σαχαρίδη, Μανόλη, Δημήτρη και Αθηνά Κουνελάκη, Πέτρα Τσιομπανίδου, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Νίκο Κοφτερό, Παναγιώτη Μπαλωμένο, Λάμπρο Μαυροειδάκο, Χριστόφορο Χριστοδούλου, Χρήστο Μιχαλόπουλο, Όλγα Αγγελοπούλου, Αντώνη Πάλλα, Κατερίνα Καλάβρια, Σάκη Σπίνο, Φώτη Πετρόπουλο, Διονύση Λαγουνάρη, Δέσποινα Σπυριάδου, κ.α.

Η Ελληνική Ομοσπονδία (Ελληνική Ένωση Τανγκ Σου Ντο - Μου Ντου Κουάν), έχει πρόεδρο και αρχιεκπαιδευτή τον Μάστερ Αναστάσιο Μεταξά. Σκοπός της ομοσπονδίας είναι η διάδοση του Τανγκ Σου Ντο ανά την Ελλάδα, η καλλιέργεια σωστών αθλητών και ατόμων στην κοινωνία, καθώς και η συγκέντρωση όλων των σχολών Τανγκ Σου Ντο υπό τη σκέψη της. Ως πρόσφατη επιτυχία της Ομοσπονδίας θεωρείται η διεκδίκηση και ανάθεση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2007 στην Λιβαδειά.

Ως κύριες δραστηριότητες της Ομοσπονδίας είναι οι εξής :
· Εξετάσεις : Διεξάγονται 2 φορές το χρόνο στις σχολές της Ομοσπονδίας
· Σεμινάρια : Διεξάγονται τουλάχιστον σε ετήσια βάση από τον τεχνικό σύμβουλο και τους βοηθούς του με στόχο την εισαγωγή νέων τεχνικών. Η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως ζώνης (βαθμού)
· Αγώνες : Μία φορά το έτος διεξάγεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όλων των κατηγοριών τόσο στον ελεύθερο αγώνα όσο και στις φόρμες, με συμμετοχή όλων των σχολών. Σκοπός των αγώνων είναι η συνάντηση των μαθητών όλων των σχολών και η ανταλλαγή εμπειριών. Επίσης αντιπροσωπευτική ομάδα των επιτυχόντων συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε 2 χρόνια
· Εξάσκηση στη φύση (ή στο «βουνό» ή Mountain training) : Διεξάγεται μία ή δύο φορές το χρόνο σε παραθαλάσσιο ή ορεινό χώρο με στόχο το πλησίασμα του μαθητή στη φύση και την εκμάθηση στοιχείων που δεν δύναται να διδαχθούν στο χώρο της σχολής
· Ενημερωτικά φυλλάδια και βιβλία : Περιλαμβάνουν τα νέα της Ομοσπονδίας και του Τανγκ Σου Ντο γενικότερα
· Προβολή ταινιών : αφορούν θέματα διδασκαλίας αλλά και γενικά πολεμικών τεχνών

No comments: