Tang Soo Do @ Sport+ Channel, 7/5/2010

Tang Soo Do @ Alter Channel, 9/11/2010

Tang Soo Do @ Mega Channel

23 February 2007

Η Φόρμα του Tang Soo Do

Η ΦΟΡΜΑ - ΓΕΝΙΚΑ

Η φόρμα του Τανγκ Σου Ντο είναι λευκή και ονομάζεται Ντο Μποκ (Do Bok). «Ντο» σημαίνει τρόπος ζωής ή Πολεμική Τέχνη και «Μποκ» σημαίνει επίσημο ένδυμα ή ρούχο εκπαίδευσης. Αυτός ο τύπος φόρμας φοριέται διεθνώς στα περισσότερα είδη Πολεμικών Τεχνών, αλλά η γέννησή της μπορεί να τοποθετηθεί γύρω στο 600 μ.Χ. στην Κορέα. Ήταν το επίσημο ένδυμα των πολεμιστών Χουά Ρανγκ. Το Ντο Μποκ δεν είναι απλά και μόνο ο ρουχισμός της εκπαίδευσης αλλά παραδοσιακά έχει θεωρηθεί και έχει διατηρηθεί με ιδιαίτερους τρόπους σαν ένα όργανο για την επίτευξη του σκοπού των Πολεμικών Τεχνών.

Το Ντο Μποκ αποτελείται από παντελόνι και χιτώνιο (σακάκι) από βαμβακερό ύφασμα, και είναι χρώματος λευκού. Και τα δύο πρέπει να είναι ευρύχωρα και πολύ άνετα, έτσι ώστε να επιτρέπουν στον ασκούμενο να έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων, τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια. Το παντελόνι είναι φαρδύ, μακρύ και φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. Στη μέση δένεται είτε με κορδόνι, είτε με λάστιχο, είτε και με τα δύο μαζί.

Το χιτώνιο είναι φορετό, με την αριστερή πλευρά να καλύπτει τη δεξιά, φτάνει μέχρι το ύψος των μηρών. Στις δύο πλευρές έχει «σκίσιμο» 20 εκατοστών περίπου, όπου και δένεται με κορδόνια.

Το έμβλημα του Τανγκ Σου Ντο είναι ραμμένο στο αριστερό στήθος (εικ.) ενώ οι σημαίες (Ελληνική & Κορεάτικη) είναι ραμμένες στο αριστερό μπράτσο. Στην πλάτη της φόρμας μπορεί να είναι γραμμένο το «Τανγκ Σου Ντο» στα λατινικά και η χώρα του μαθητή (π.χ. «Hellas»). Τα μέλη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κανένα άλλο σχέδιο ή σήμα στις φόρμες χωρίς την έγκριση της Ομοσπονδίας.

Oι κάτοχοι κόκκινης ζώνης πρέπει να έχουν στο σακάκι της φόρμας τους κόκκινα πέτα, ενώ οι κάτοχοι μαύρης ζώνης (Νταν) πρέπει να έχουν ραμμένα σε σκούρο μπλε χρώμα τα πέτα, τις άκρες των μανικιών και τη λωρίδα στο κάτω μέρος του σακακιού (εικ.).

Οι μαθητές οφείλουν να έχουν τη φόρμα τους καθαρή και σιδερωμένη. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και πριν την έναρξη ή μετά τη λήξη των ασκήσεων, οι μαθητές οφείλουν να γυρνούν ανάποδα (σε ένδειξη σεβασμού στις σημαίες) και να τακτοποιούν τη φόρμα και τη ζώνη τους.

No comments: