Tang Soo Do @ Sport+ Channel, 7/5/2010

Tang Soo Do @ Alter Channel, 9/11/2010

Tang Soo Do @ Mega Channel

23 February 2007

Η Ζώνη του Tang Soo Do

Η ΖΩΝΗ – ΓΕΝΙΚΑ

Η ζώνη ονομάζεται Ντι (Dee). Έχει μήκος από 2 μέχρι 3 μέτρα περίπου (πρέπει να δένεται δύο φορές γύρω από τη μέση) και πλάτος 4-5 εκατοστά. Θα πρέπει να είναι δεμένη σωστά, με τα δύο άκρα της να κρέμονται σε ίσες αποστάσεις. Το μαύρο (σκούρο μπλε) χρώμα της ζώνης αντιπροσωπεύει την κυριότητα, την ηρεμία, την αξιοπρέπεια και την ειλικρίνεια. Η «μαύρη ζώνη» είναι το τελικό στάδιο ενός κύκλου ζωής και η αρχή ενός επόμενου, μιας πορείας που οδηγεί μέσω των βαθμίδων των μαύρων ζωνών στην αληθινή γνώση. Οι κάτοχοι δεύτερης έγχρωμης ζώνες διακρίνονται με ένα λεπτό άσπρο σιρίτι (stripe) στο αριστερό άκρο της ζώνης. Οι κάτοχοι μαύρων ζωνών διακρίνονται με λεπτά άσπρα ή χρυσά σιρίτια στο αριστερό άκρο της ζώνης τους. Οι ζώνες από 4ου Νταν και πέρα (Μάστερ) διακρίνονται από την κόκκινη λωρίδα στη μέση τους και δεν φέρουν σιρίτια (εικ.). Οι μαύρες ζώνες μπορεί να έχουν κεντημένο στην αριστερή πλευρά το όνομα του κατόχου τους στα λατινικά (π.χ. K. METAXAS), ενώ στη δεξιά πλευρά μπορεί να είναι κεντημένο τα «Τανγκ Σου Ντο» στα λατινικά ή Κορεάτικα.

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ
Προβιβαζόμενος κάποιος από μια ζώνη στην άλλη παίρνει και ένα βαθμό. Από την άσπρη μέχρι την κόκκινη ζώνη οι βαθμοί μετράνε αντίστροφα (από 10 έως 1) και ονομάζονται Γκαπ (Gup). Από τη μαύρη ζώνη και μετά οι βαθμοί ονομάζονται Νταν (Dan). Η κλιμάκωση των ζωνών στο Τανγκ Σου Ντο (ιεραρχία) είναι η ακόλουθη :
10ο Γκαπ (Gup) : Άσπρη ζώνη
9ο Γκαπ (Gup) : Κίτρινη ζώνη
8ο Γκαπ (Gup) : Κίτρινη ζώνη με ένα άσπρο σιρίτι (ή δεύτερη κίτρινη ή μισή πορτοκαλί)
7ο Γκαπ (Gup) : Πορτοκαλί ζώνη
6ο Γκαπ (Gup) : Πορτοκαλί ζώνη με ένα άσπρο σιρίτι (ή δεύτερη πορτοκαλί ή μισή πράσινη)
5ο Γκαπ (Gup) : Πράσινη ζώνη
4ο Γκαπ (Gup) : Πράσινη ζώνη με ένα άσπρο σιρίτι (ή δεύτερη πράσινη ή μισή μπλε)
3ο Γκαπ (Gup) : Μπλε ζώνη
2ο Γκαπ (Gup) : Μπλε ζώνη με ένα άσπρο σιρίτι (ή δεύτερη μπλε ή μισή κόκκινη)
1ο Γκαπ (Gup) : Κόκκινη ζώνη
1ο Νταν (Dan) : 1η Μαύρη ζώνη (σκούρα μπλε με 1 άσπρο σιρίτι)
2ο Νταν (Dan) : 2η Μαύρη ζώνη (σκούρα μπλε με 2 άσπρα σιρίτια)
3ο Νταν (Dan) : 3η Μαύρη ζώνη (σκούρα μπλε με 3 άσπρα σιρίτια)
4ο - 10ο Νταν (Dan) : 4η - 10η Μαύρη ζώνη - Μάστερ έως Γραν Μάστερ (σκούρα μπλε με κόκκινη ρίγα στη μέση)

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ
Τα χρώματα των ζωνών στο Τανγκ Σου Ντο έχουν συμβολικό χαρακτήρα, όπως παρακάτω :
Άσπρη : Συμβολίζει την αγνότητα, την κρυμμένη αρχάριο δυνατότητα, το νέο μαθητή ως σπόρο που φυτεύεται στο έδαφος. Αντιπροσωπεύει τον χειμώνα.
Κίτρινη / Πορτοκαλί : Συμβολίζουν την αρχική ανάπτυξη του σπόρου / μαθητή. Αντιπροσωπεύουν το χειμώνα / την άνοιξη.
Πράσινη / Μπλε : Είναι τα χρώματα της ζωής και του σφρίγους. Συμβολίζουν το φυτό, τη γρήγορη ανάπτυξη του μαθητή. Αντιπροσωπεύουν την άνοιξη.
Κόκκινη : Είναι το χρώμα της ενέργειας και της ζωτικότητας. Συμβολίζει το άνθισμα ενός ισχυρού φυτού, τη βελτίωση / πρόοδο του μαθητή. Αντιπροσωπεύει το καλοκαίρι.
Μαύρη (Σκούρα Μπλε) : Είναι το χρώμα του ουρανού τη νύχτα. Συμβολίζει το άπειρο και την τελειότητα, την ωριμότητα και τη συγκομιδή. Είναι η αναζήτηση για την τελειότητα που ενσαρκώνει η έννοια του Τανγκ Σου Ντο. Αντιπροσωπεύει το φθινόπωρο.

ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

No comments: