Tang Soo Do @ Sport+ Channel, 7/5/2010

Tang Soo Do @ Alter Channel, 9/11/2010

Tang Soo Do @ Mega Channel

23 February 2007

Χαιρετισμός στις σημαίες του Tang Soo Do


Η ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
Η κορεατική σημαία ονομάζεται Τάε Κουκ (Tae Kook) που σημαίνει «η προέλευση όλων των πραγμάτων στον κόσμο».
1. Ο Κύκλος στο κέντρο της σημαίας διαιρείται σε μερίδες κόκκινος και μπλε με το οριζόντιο "s". Αυτές οι κόκκινες και μπλε μερίδες συμβολίζουν τις αλληλοελκόμενες και αλληλοαπωθούμενες δυνάμεις Γινγκ και Γιανγκ (Ying και Yang) που συνθέτουν την υπόσταση του κόσμου, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της Άπω Ανατολής (π.χ., ουρανός και γη, φως και σκοτάδι, ζέστη και κρύο, υπόσταση και μη υπόσταση). Στην επιστήμη, αυτή η θεωρία της δυαδικότητας μπορεί να αντιπροσωπευθεί με τα σύμβολα "+" και "-".
2. Τα 4 Τρίγραμμα ή Τζι (Gye), στις γωνίες της σημαίας, είναι βασισμένα στην αρχή Γινγκ και Γιανγκ, του φωτός και του σκότους. Η θέση αυτών των σχεδίων αντιπροσωπεύει τα τέσσερα σημεία της πυξίδας :
α) Ι-Τζι (Ee-Gye) στην κάτω αριστερή γωνία, συμβολίζει το ξημέρωμα και το πρόωρο φως του ήλιου καθώς ο ήλιος ανατέλλει,
β) Κουνγκ-Τζι (Kung-Gye), στην άνω αριστερή γωνία, συμβολίζει την ηλιοφάνεια όταν ο ήλιος είναι στο νότο.
γ) Καμ-Τζι (Kam-Gye), στην άνω δεξιά γωνία, συμβολίζει το λυκόφως καθώς ο ήλιος μετακινείται στη δύση.
δ) Κον-Τζι (Kon-Gye), στην κάτω δεξιά γωνία, συμβολίζει το απόλυτο σκοτάδι όταν ο ήλιος είναι στο βορρά.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα 4 Τρίγραμμα συμβολίζουν τον Ουρανό, τη Γη, τη φωτιά και το Νερό. Μαζί αυτά τα σύμβολα εκφράζουν τα μυστήρια του κόσμου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
Το σχέδιο και τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας πηγάζουν από την Ελληνική επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1. Οι 9 οριζόντιες λωρίδες -εναλλάξ μπλε και άσπρες- αντιπροσωπεύουν τις 9 συλλαβές της φράσης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» του αποφθέγματος δηλαδή κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 19ου αιώνα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι λωρίδες αντικατοπτρίζουν τα γράμματα της λέξης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Αυτή η λέξη διέγειρε τις καρδιές των καταπιεσμένων Ελλήνων, προκάλεσε έντονα συναισθήματα, και τους ενέπνευσε να πολεμήσουν και να κερδίσουν την ελευθερία τους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Το σχήμα με τις ρίγες επιλέχθηκε λόγω της ομοιότητας του με την κυματώδη θάλασσα που περιβάλλει τις Ελληνικές ακτές. Η εναλλαγή του μπλε και λευκού χρώματος κάνει τη σημαία σε μια ανεμώδη ημέρα να φαίνεται σαν το Αιγαίο Πέλαγος.
2. Ο σταυρός στο πάνω αριστερό τμήμα της σημαίας αποδεικνύει τον σεβασμό και την αφοσίωση του Ελληνικού λαού στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, και υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο του Χριστιανισμού στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, η Εκκλησία βοήθησε τους σκλαβωμένους Έλληνες να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους : την Ελληνική Γλώσσα, τη Βυζαντινή Θρησκεία και γενικά τη Ελληνική Εθνική ταυτότητα (με την ίδρυση των «Κρυφών Σχολειών»).
3. Το μπλε και λευκό χρώμα συμβολίζουν το μπλε της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των κυμάτων της. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά της ομορφιάς και της αγάπης, Αφροδίτη, αναδύθηκε από τα κύματα αυτά. Επιπρόσθετα, συμβολίζουν το μπλε του Ελληνικού ουρανού και το λευκό των λιγοστών σύννεφων του. Τέλος, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μπλε και το λευκό, πηγάζουν από τα ρούχα (βράκες) των Ελλήνων ναυτικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

No comments: